Nieuws

NDA tekenen? Laat Lynn u automatisch adviseren!

Met trots presenteert JuriBlox bv haar nieuwste juridisch hulpmiddel: NDA Lynn, een Artificial Intelligence die geheimhoudingscontracten (NDA's) kan reviewen. Met NDA Lynn krijgt u binnen enkele minuten een compleet advies over ieder artikel uit een voorgelegd geheimhoudingscontract.

De uitlegbaarheid van AI-uitspraken

Steeds meer legal tech diensten maken gebruik van kunstmatige intelligentie oftewel AI. Dit is een belangrijke ontwikkeling: hiermee kunnen machines zelf beslissingen nemen of analyses uitvoeren die voorheen alleen door mensen gedaan konden worden.

Contracteren voor software

Software is beschermd door het auteursrecht, en mag derhalve niet door derden worden gebruikt zonder toestemming van de auteursrechthebbende. De figuur om deze toestemming te verkrijgen heet een licentie.

Op naar het slimme contract?

De blockchain, en daarmee samenvallend het slimme contract, staag hoog in de publieke belangstelling. Blockchain biedt een gedecentaliseerde en betrouwbare administratie of registratie van informatie, en kan voor allerlei toepassingen zeer nuttig blijken.

Waar gaat het heen met het internet der dingen?

Van speelgoed tot slimme meters, steeds meer apparaten krijgen een aansluiting op internet. Wie wil er immers niet zijn verwarming op afstand met een app aanzetten, of de speelgoedbeer op Instagram zijn kunsten laten vertonen?

De macht van de platforms

Recht reguleert in principe alle interacties in de samenleving. Juristen maken dan onderscheid tussen het recht tussen burgers onderling (het civiel of burgerlijk recht) en het recht tussen burger en overheid (bestuursrecht en strafrecht).

Virtuele wereld, echte schade

Virtuele werelden zijn al lang geen spelletje meer. Dagelijks zijn miljoenen mensen ingelogd op online spellen, of beter online omgevingen die haast oneindig zijn in complexiteit en diversiteit.

De cloud: It’s just somebody else’s computer

Zoals gebruikelijk in de technologische wereld, kunnen nieuwe technologische ontwikkelingen alle juridische modellen op zo’n kop zetten. Door de snelle internetverbindingen waarover de meeste ondernemingen beschikken, is er een nieuw model ontstaan: cloud computing, ofwel “software als dienst”.

De AVG is geen juridische kwestie

Vanaf 25 mei volgend jaar is het zo ver: dan wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Deze Europese wet vervangt onze Wet bescherming persoonsgegevens, en introduceert vele nieuwe regels en eisen in de omgang met persoonsgegevens.

Hoe veilig zijn uw documenten?

De veiligheid van digitale informatie is van groot belang. En dan bedoel ik niet de beveiliging tegen inbraken van buitenaf; nee, het gaat om hoe veilig u informatie produceert en verwerkt. Controleert u wat er allemaal in uw documenten staat?

Wordt de juridische markt een kopersmarkt?

In de economie kent men de begrippen kopersmarkten en verkopersmarkten. Op een kopersmarkt bepaalt de koper wat hij wil hebben en tegen welke prijs, bij een verkopersmarkt ligt die macht bij de verkoper.

Wat wilt u vragen: ja/nee of een stelling?

Een van de lastigste dilemma’s bij het opstellen van vragen is welke antwoorden u de gebruiker wilt bieden. Daarom biedt JuriBlox diverse smaken, van het tekstveld tot de lijst met opties. Twee clausules die daarbij op hetzelfde neer lijken te komen, zijn de ja/nee vragen en de stelling.

Vermijd het tekstveld!

Een gek advies, maar het zal u veel schelen op lange termijn: vermijd het gebruik van tekstvelden bij vragen. Het gebruik van tekstvelden ligt voor de hand bij het opstellen van vragen. Het document vereist een bepaalde tekst, de gebruiker weet wat hij wil, dus waarom niet hem vragen wat er moet komen te staan? Maar veel prettiger én zekerder werkt het om de antwoorden voor te koken.

Moeten advocaten bang zijn voor kunstmatige intelligentie?

AI of kunstmatige intelligentie is sterk in populariteit toegenomen. Het automatisch interpreteren van teksten en het herkennen van rare dingen is iets waar computers erg goed in zijn.

Omgaan met standaardtermen

Bij het schrijven van modelclausules zult u bepaalde terminologie nodig hebben: bent u de Leverancier, de Verkoper of Firma Jansen & Janssen? Verkoopt u de Software, het Pakket of FooBar versie 1? Dit biedt een bijzondere uitdaging bij modelclausules, want dergelijke terminologie wordt per contract gekozen. Wat moet u nu in de modelclausule opnemen?

Gaat de blockchain het contracteren fundamenteel veranderen?

Blockchaintechnologie kan veel meer dan alleen virtuele valuta faciliteren. Iedere activiteit waarbij informatie op onweerlegbare wijze moet worden bijgehouden, en een centrale autoriteit niet wenselijk of haalbaar is, is geschikt om middels een blockchain te realiseren.

Wat is beter: vragen of alternatieve clausules?

Het opstellen van een goede modelclausule is iets om goed voor te gaan zitten. En dan zult u al snel voor een dilemma komen te staan: wat te doen wanneer een modelclausule meerdere mogelijkheden heeft?

Metadata als kans in legal tech

Metadata: data over data. Van simpele auteursinformatie tot de complete geschiedenis van elke letter uit een document. Deze data is erg waardevol voor legal tech, omdat het de mogelijkheid biedt om geautomatiseerd zaken te analyseren.

Ik praat niet tegen u

Bij het formuleren van vragen en antwoorden duikt het al snel op: de ik-vorm en de aanspreekvorm. Het is niet aan te raden om deze vormen te gebruiken, omdat ze leiden tot lastiger te lezen vragen of moeilijker te plaatsen antwoorden.

Wat drijft de contractsjurist?

​Wie een oplossing wil leveren, moet goed begrijpen welk probleem hij oplost bij zijn klant. Dit is natuurlijk al een eeuwenoude waarheid, maar hij blijft waar bij legal tech. Wie dus legal tech wil leveren aan zeg een contractsjurist, moet weten waar die jurist mee bezig is. En dat valt nog niet mee.

De volgorde van een vragenlijst voor een documentgenerator

Wie juridische documenten opstelt, ziet meteen de volgorde van de clausules voor zich. De opbouw is logisch: de partijen, de overwegingen, de definities, kernbepalingen, aanvullende bepalingen, generieke zaken zoals aansprakelijkheid, duur en verlenging, en uitsmijters zoals toepasselijk recht.

Een juridisch toetsenbord, ook legal tech?

Nee, het was geen grap: een Amerikaans bedrijf heeft een juridisch toetsenbord ontwikkeld. Met dit toetsenbord komen allerlei typografische functies met één knop beschikbaar. Zo is het paragraaf-teken en het copyrightsymbool direct beschikbaar, en kan een document ook met één knop direct van enkele naar anderhalve of dubbele regelafstand worden gezet. Zelfs het invoegen van voetnoten is direct mogelijk.

Hoe groot moet een modelclausule zijn?

Wie modelclausules gaat schrijven, loopt er al snel tegen aan: welke zaken neem je op in die clausule? De neiging zal al snel zijn om er eens goed voor te gaan zitten en álle relevante onderwerpen op te nemen. Dit leidt echter tot zeer grote en moeizame clausules. Er zijn betere manieren.

The end of lawyers?

The end of lawyers is de titel van het eerste boek van jurist Richard Susskind. Hij bepleit al sinds halverwege de jaren negentig een transformatie van het juridisch beroep. En terecht: waar zo ongeveer elke dienstverlener onherkenbaar is veranderd de afg

Elektronisch contracteren kan gewoon

Veel is geschreven over elektronische contracten, digitale aktes en wat daarbij komt kijken. Het beeld lijkt hierdoor te zijn ontstaan dat een elektronische overeenkomst twijfelachtig kan zijn. Dit is echter pertinent onjuist. Vraag uzelf dus zeer kritisch af waarom u eigenlijk nog een handtekening onder uw contracten laat zetten.

Meer geld verdienen door vaste tarieven

Het traditionele verdienmodel in de juridische sector is het factureren voor gewerkte tijd, enigszins oneerbiedig ook wel uurtje/factuurtje genoemd. Dat model heeft zich door de jaren bewezen en voelt ook heel intuïtief logisch. De ene klant wil veel, de andere weinig, dus laat ze maar betalen voor de tijd die ze vragen.

Genereren van inkoopvoorwaarden, verstandig of niet?

Inkoopvoorwaarden zijn een populaire manier voor bedrijven om de levering van producten of diensten in goede banen te leiden. Door vooraf de regels zelf te formuleren, hoeft een bedrijf niet meer in te gaan op leveringsvoorwaarden van leveranciers en ontstaat een uniform regime voor de afname.

Waarom is legal tech nu pas in opkomst?

Legal tech: alle technologie, met name ICT-technologie, die het werk van de juridische dienstverlener raakt. De recente opkomst van big data en kunstmatige intelligentie hebben legal tech op de kaart gezet, maar ook op ‘lager’ niveau wint legal tech snel terrein.

Het belang van een goede definitie

Vanwege de duidelijkheid geniet het sterk de voorkeur om vaak voorkomende begrippen of zaken in een contract met een complexe betekenis expliciet te definiëren. De gedefinieerde term wordt dan met hoofdletter geschreven. Het werken met definities kan een overeenkomst een stuk duidelijker maken en misverstanden vermijden.

Moeten advocaten leren programmeren?

Met de opkomst van legal tech hoor je het steeds vaker: advocaten en juristen moeten leren programmeren. Of andersom: programmeurs worden straks betere juristen dan de klassiek geschoolde meester in de rechten. Als steeds meer juridische zaken via software worden afgehandeld, dan kun je maar beter leren hoe software werkt en hoe je daarmee juridische zaken gaat regelen.

Geef uw inkoper een NDA op maat

Voor een inkoper of salesmedewerker is het welhaast het tweede visitekaartje: de NDA of geheimhoudingsovereenkomst. Zonder NDA is het lastig praten over een potentiële nieuwe deal, dus het ligt voor de hand deze standaard paraat te hebben. Menig inkoper of salesmedewerker heeft dan ook een PDF van dat document bij de hand. Maar past dat nog wel bij deze tijd, één zo’n document?

Wat is legal tech nu eigenlijk?

Legal tech, wat een prachtige term. Hip en technologie-georiënteerd, en gericht op een sector die de afgelopen tien jaar veel aanzien heeft gewonnen. Harvey Specter meets Mission Impossible. Maar wat is het nu eigenlijk? Hoe heeft legal tech zich ontwikkeld?

“95% van de contracten is standaardwerk. Dat kun je ook automatiseren”

Twee weken geleden was Niels Winters – business manager bij JuriBlox – te gast bij Fast Moving Targets’ Top Names, het internetprogramma waar wekelijks de trends in de digitale wereld worden besproken. In het programma legt Niels uit dat de juridische sector digitaal nog niet zo ver is als wordt gedacht.

LegalTech NL: change is coming!

De juridische sector is allang niet meer van papier. Iedereen heeft het over de ontwikkelingen in de financiële sector, maar naast FinTech is nu ook LegalTech sterk in opkomst. Advocaten stoppen met het inspreken van een taperecorder en gaan over tot dienstverlening in de cloud. In Nederland zijn er tal van aanbieders die de juridische de sector ondersteunen met juridische tools.

PERSBERICHT - JuriBlox wil juridische markt wakker schudden

Met de lancering van JuriBlox wordt vandaag de juridische dienstverlening uitgedaagd om te veranderen. JuriBlox is een bedrijf met een online product (Software as a Service) voor de professionele markt; advocaten, bedrijfsjuristen, notarissen, inkopers en accountants.

JuriBlox: snel, consistent en up-to-date

Veel juridische documenten zijn standaardwerk. Slechts een klein deel van alle contracten en andere documenten vragen écht de aandacht van een jurist, gespecialiseerd op het betreffende rechtsgebied. Met die gedachte hebben wij een systeem ontwikkeld dat een groot deel van deze werkzaamheden kan automatiseren.