Menu

Wat is beter: vragen of alternatieve clausules?

26-apr.-2018

Het opstellen van een goede modelclausule is iets om goed voor te gaan zitten. En dan zult u al snel voor een dilemma komen te staan: wat te doen wanneer een modelclausule meerdere mogelijkheden heeft?

Laten we als voorbeeld de forumkeuze nemen. Het is denkbaar dat een bedrijf daarin diverse keuzes heeft, bijvoorbeeld voor ieder van haar internationale vestigingen. De basis is snel geschreven: “De rechtbank voor het arrondissement … is exclusief bevoegd voor geschillen in verband met deze overeenkomst.”

Nu is alleen nog de vraag hoe de puntjes moeten worden ingevuld. De eerste manier is om per antwoord een kopie van de clausule toe te voegen. Op die manier ligt de keuze bij de opsteller van het sjabloon. De gebruiker heeft dan geen invloed meer op de discussie. Dit is echter niet altijd wenselijk.

Een meer flexibele manier is een vraag met een lijst met antwoorden te maken (Amsterdam/New York/Beijing). De gebruiker van de sjabloon kan dan die vraag beantwoorden, en zo dus kiezen welke rechtbank bevoegd is bij het contract dat daarmee wordt gegenereerd. Een nadeel is echter dat u wellicht niet in elk contract wil toestaan dat de gebruiker een forumkeuze maakt.

JuriBlox biedt daarom nog een extra optie: bij het toevoegen van de modelclausule aan het sjabloon wordt gevraagd of de vraag met antwoorden mee moet worden geïmporteerd. Als u dat niet doet, dan wordt enkel de kale clausule toegevoegd. U moet dan in het sjabloon handmatig een keuze toevoegen onder ‘Variabelen’, en deze wordt dan in dat sjabloon elke keer toegevoegd.

Op deze manier kunt u de clausule met vragen aanbieden, en bij het samenstellen van het sjabloon beslissen wie die vraag moet beantwoorden.