Menu

Waarom is legal tech nu pas in opkomst?

26-apr.-2018

Legal tech: alle technologie, met name ICT-technologie, die het werk van de juridische dienstverlener raakt. De recente opkomst van big data en kunstmatige intelligentie hebben legal tech op de kaart gezet, maar ook op ‘lager’ niveau wint legal tech snel terrein. Van documentgeneratie tot meedenkende tijdschrijfsoftware die meteen ook reiskosten declareert. Maar waarom nu pas?

De juridische sector heeft een imago van weinig veranderingen. Ergens is dat logisch: het werk is fundamenteel niet anders dan zeg vierhonderd jaar geleden. Ook toen waren er conflicten die met juridische argumenten bevochten moesten worden, of afspraken die op papier gezet moesten worden. De onderwerpen waren natuurlijk anders en de rechtsregels ook, maar dat doet er uiteindelijk minder toe.

Tegelijk is het ook gek. De meeste juristen staan zeer open voor nieuwe ontwikkelingen, van de laatste gadgets tot grote maatschappelijke innovaties. En ook dat is logisch, dat is ook deel van je werk. Als je niet weet hoe faxen werken, dan kun je geen rechtsvragen over de rechtsgeldigheid van een faxbericht beantwoorden, om eens wat te noemen. Noviteiten horen bij het werk. Dus waarom bleef het juridisch werk dan zo lang hetzelfde?

Vele verklaringen zijn voorgesteld. Het declarabele-urensysteem met name zou innovatie hinderen: wie efficiënter werkt, kan minder uren declareren. En als je dan ook nog een systeem hebt waarbij de partners een percentage krijgen van elk uur van hun medewerkers, dan is er wel een heel sterke prikkel op veel uren draaien. Maar dat kan niet genoeg zijn: wie efficiënter werkt, draait weliswaar minder uren aan een klus, maar kan dan toch zeker de rest aan andere klanten besteden?

Onbekendheid met de juridische sector zou ook een argument zijn. ICT-ers zouden de businesscase van juristen niet goed begrijpen of niet kunnen invullen. Onbekendheid vertaalt zich ook naar oplossingen die geen probleem zijn in de juridische sector. En daar zit niemand op te wachten natuurlijk.

Met name de behoefte om zeer betrouwbare systemen te hebben zou daarbij een argument zijn. Dat je tekstverwerkt crasht, is voor normaal kantoorwerk gewoon vervelend. Als hij crasht net voor de deadline van de rechtbank, dan is dat haast onoverkomelijk. Zeker omdat de uren van het opnieuw doen niet te declareren zijn (zie ook de vorige alinea). Maar ook dit soort problemen zijn niet uniek voor de juridische sector.

Voor mij zit het hem eerder in het simpele motto “Don’t change a winning team”. Kantoren die goed draaien, hebben het druk. In een drukke omgeving even een stevige verandering doorvoeren is niet wenselijk. Dat kost tijd en concentratie, en beiden heeft men al te weinig. Dus dat komt volgend jaar wel. En pas nu zijn we zo ver dat iedereen het écht te druk heeft, zodat we nu dan in vredesnaam maar over moeten naar die nieuwe systemen. Daarom is er nu ineens ruimte ontstaan voor legal tech.