Menu

Hoe groot moet een modelclausule zijn?

26-apr.-2018

Wie modelclausules gaat schrijven, loopt er al snel tegen aan: welke zaken neem je op in die clausule? De neiging zal al snel zijn om er eens goed voor te gaan zitten en álle relevante onderwerpen op te nemen. Dit leidt echter tot zeer grote en moeizame clausules. Er zijn betere manieren.

Opstellen van een modelclausule is een lastige kwestie, maar van groot belang. Een modelclausule komt immers op vele plekken terug, en het is niet wenselijk om deze steeds aan te passen omdat er nog één extra zinnetje bij moest. Dit leidt tot veel contractswijzigingen met bijbehorend gedoe.

In het algemeen is het altijd aan te bevelen om een modelclausule zo kort mogelijk te houden. Heeft u diverse aspecten die u wilt regelen, maak daar dan aparte clausules van. Door ze te voorzien van een gemeenschappelijke tag komen ze tezamen in beeld bij een zoekopdracht.

Een risico is natuurlijk dat mensen vergeten alle clausules toe te voegen. In dat geval is het onvermijdelijk om alles in één clausule op te nemen. Slim is dan wel om elk aspect in een vraag op te nemen, al is het maar een “Wilt u dit opnemen ja/nee” vraag. Allereerst ziet de gebruiker zo dat dit aspect geregeld is, en ten tweede kan hij het weglaten als het in dit specifieke contract toch niet relevant is.