Menu

Een juridisch toetsenbord, ook legal tech?

26-apr.-2018

Nee, het was geen grap: een Amerikaans bedrijf heeft een juridisch toetsenbord ontwikkeld. Met dit toetsenbord komen allerlei typografische functies met één knop beschikbaar. Zo is het paragraaf-teken en het copyrightsymbool direct beschikbaar, en kan een document ook met één knop direct van enkele naar anderhalve of dubbele regelafstand worden gezet. Zelfs het invoegen van voetnoten is direct mogelijk.

Het praktisch nut zie ik, maar het voelt een tikje overdreven. Ook zonder juridisch toetsenbord is het heel goed mogelijk om dit soort dingen eenvoudiger te maken. Het vergt een kleine tijdsinvestering in Word, meer niet. En die investering is het zeker waard.

Eigenlijk is het standaardfunctitionaliteit: speciale toetsen. Ga in Word naar Bestand > Opties > Verander Lint ("File > Options > Customize Ribbon" in het Engels) en pas daar de sneltoetsen aan voor elk commando dat u wilt. Zo heb ik sneltoetsen Ctrl-1, Ctrl-2 en Ctrl-3 voor de kopteksten 1, 2 en 3, en kan ik met alt-. (de punt) een voetnoot invoegen. Kies gerust wat voor uzelf logisch voelt.

Een belangrijk inzicht voor wie effectiever wil typen: blijf weg van die muis. Ook al zit er zo’n handig knopje in de ribbon van Word bovenin, het loslaten van het toetsenbord en het bewegen van de muis duurt langer dan welke speciale toets dan ook. En geloof me, al na een dag oefenen zult u het verschil merken.

Een speciaal toetsenbord kan nu dus ook, maar wie eenmaal met sneltoetsen werkt, blijft ermee werken. Ook bij het volgende toetsenbord met weer andere knoppen.